spinthout

Wat is dat, spinthout ?

Omdat spinthout niet wenselijk is in houtproducten, onderstaand enige uitleg.

Op het moment dat een boom gekapt is, kun je eigenlijk pas goed zien hoe de doorsnede van de stam er van binnen uit ziet.

Om te beginnen is duidelijk de anders uitziende en afwijkende vorm van de bast van de boom te zien. De bast is eigenlijk de binnenkant van de boomschors die verbonden is met het overige hout in de stam.
Verder ziet men aan de uiterste buitenkant van de boom de zogenaamde boomschors.
De schorsrand is eigenlijk een soort bescherming voor het binnenste van de boom.
Zie het maar als een soort jas om het binnenste van de boom te beschermen tegen weersinvloeden en overige bedreigingen van buitenaf.

Het overige zichtbare hout in de doorgezaagde stam vertoont de zogenaamde jaarringen.
Elke ring in de stam vertegenwoordigt een jaar groeien van de boom.
Het is geen fabeltje: je kunt echt door de (jaar)ringen te tellen achterhalen hoe oud de boom is geworden.
Iedere ring in de doorsnede staat dus voor een jaar dat de boom heeft geleefd.
De oudste ring vertegenwoordigt dus het eerste jaar, oftwel de oorsprong van de boom. Deze eerste ring zit dus in het midden van de doorgezaagde boomstam.
De jongste ring zit aan de buitenkant, net onder de bast, en vertegenwoordigt in dit geval het laatste jaar dat de boom geleefd heeft en gegroeid is.

Spinthout is niet wenselijk in houten panelen en tafelbladen

Tussen de bast van de stam en de buitenste jaarring zit een vrij dunne laag zeer belangrijke maar ook kwetsbare vezels: het zogenaamde cambium.
Dit is de eigenlijke groeilaag van de boom: deze verzogt de opwaartse sapstroom en dient als opslagplaats voor de voedingsstoffen.

Naar binnen toe (dus richting de buitenste jaarring) scheidt het cambium het zogenaamde spinthout af.
Het spinthout is vochtig en daardoor kan de bast vrij gemakkelijk loskomen van het overige hout in de stam.

Door de vezels t.p.v. de buitenste jaarringen worden dus de levenssappen omhoog gevoerd. Omgekeerd worden de afvalstoffen weer door de bast naar beneden afgevoerd.

Vooral bij naaldhout is heel duidelijk te zien dat het hout van de buitenste jaarringen anders is: anders van kleur en minder stevig.
Dat is het nog levende hout, het spinthout. Het spinthout omgeeft als het ware het kernhout (het binnenste deel van de boom) dat practisch dood is, en eigenlijk alleen nog voor de stabiliteit van de boom zorg draagt.

Omdat het spinthout het jongste hout aan een boom is (en zelfs tot op het moment van kappen nog aangemaakt wordt), is het nog relatief zacht en derhalve zeer gevoelig voor aantasting door schimmels en insecten. Dit komt de kwaliteit en duurzaamheid van het hout uiteraard niet ten goede.
Spinthout is dan ook ϋberhaupt niet geschikt voor buiten gebruik, maar ook in houten panelen en tafelbladen voor binnen gebruik niet wenselijk.

Hoe zie ik of er (toch) spinthout in een houten paneel of tafelblad is verwerkt ?

Ziet u (zeer) lichte stroken in het hout, dan is duidelijk dat er spinthout in het product is verwerkt.
Zeker bij de wat goedkopere meubels, panelen en tafelbladen wordt dit nog regelmatig waargenomen, dus u bent gewaarschuwd…

Kwaliteit van QATRINA

Wij leveren uitsluitend eikenhout in topkwaliteit. Ook voor andere houtsoorten en stalen en houten onderstellen bent u bij ons aan het juiste adres !

Bezoek onze website, of neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag verder.